De morielje (Morchella) of morille is een sponsachtige paddestoel met een geraffineerde smaak. Hij komt bij ons op in het bos of in de duinen, direct aan het begin van het voorjaar. Ze zijn eetbaar, zelfs heel erg lekker en zeer gewaardeerd. Toch is enig verstand van zaken nodig bij het plukken: onervaren plukkers kunnen ze verwarren met de giftige voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta).
Dat gezegd hebbende: rauwe morieljes zijn ook giftig: pas na drogen of verhitten (ze worden in blik of glas ook verkocht – zie afbeelding) zijn ze eetbaar. Benieuwd hoeveel mensen het gekost heeft om daar achter te komen? Wij ook…
De morielje wordt vaak geserveerd bij wildgerechten. Hij past ook prima in een chique omelet of een roomsaus met wat Port. Gedroogde morieljes kunt u het beste in een mengsel van wijn en melk regenereren (ongeveer 2 uur). Morieljes ziet men ook vaak bij kalfsvlees, bij kip, en bij “coq au vin jaune”, een “witte” variant van de traditionele “coq au vin“. Ook heerlijk als deel van de vulling van een kalkoen. Een paar recepten voor u:
- Hertenbiefstuk met morieljes en Catalaanse picada
- Hertenbiefstuk op de barbecue met vlierbessensaus, selderijknol en morieljes
- Gesauteerde eendenfilet met morieljes, brödekes en appelmoes
Zie ook: Paddestoelen
Franse term: Morille
Duitse term: Morchel
Engelse term: Morel