Opa’s en oma’s kennen dit nog: Marmite is een vegetarische kruidenpasta die vroeger veel werd gebruikt in soepen en sauzen. Marmite is een merknaam uit 1902. De pasta wordt ook nog wel eens op brood gesmeerd.  Het hoofdbestanddeel van deze smaakmaker is gistextract, verantwoordelijk voor een duidelijke umami-sensatie. Verder bevat het (aardig wat) zout, plantenextracten en kruiden. Het product was in het begin van de 20ste eeuw zo populair, dat 5 jaar na de lancering al een tweede fabriek moest worden gebouwd. Sinds 2000 is het merk eigendom van Unilever.  Marmite, een van origine Engels product, zat standaard in de voedselpakketten van de Engelse soldaten in WWI en WWII.
Wilt u er mee werken – probeer het eens als smaakversterker in een eigengemaakte bouillon.

Vegemite

Velen denken dat Marmite en het in Australië razend populaire Vegemite hetzelfde zijn. Toegegeven, beide zijn donkere gistextracten die op brood gesmeerd kunnen worden maar de smaken verschillen. Vegemite werd in Australië bedacht toen het met de marmite-export niet zo best meer ging door het uitbreken van de eerste wereldoorlog. Het wordt gemaakt van uitgewerkte gisten uit de bierindustrie, waaraan behalve zout, kleur- en smaakstoffen ook sellerie-extract wordt toegevoegd.