Olijven zijn de vruchten van de olijfboom. Gaetaolijven, ook wel Itrana, Aitanella, Cicerone, Gaetana, Gitana, Olivacore, Reitana e Velletrana., zijn de Italiaanse concurrent van de Kalamataolijf. Kenners kunnen er niet over uitgesproken raken welke nou beter is. Gaetaolijven zijn beschermd met het DOP-keurmerk en worden verbouwd in de Provincie Lazio, van Castel Madama, Tivoli, San Gregorio da Sassola tot Itri, Sonnino, Priverno, Gaeta, Formia, Giulianello en Cori. Het grootse productiecentrum is Itri, aan de kust. De olijven worden zowel voor olie als voor consumptie gebruikt.
Het uiterlijk is roze-bruin tot paars, licht verschrompeld. Gataolijven zijn een onmisbaar ingredient van de fameuze “Spaghetti alla puttanesca” (Klik voor recept).

Heel kort door de bocht over olijven in het algemeen:

  • Onrijpe olijven zijn glad en groen.
  • Rijpe olijven zijn onregelmatig en bruin tot zwart
  • Gezouten rijpe zwarte olijven zijn verschrompeld
  • Gladde zwarte olijven zijn meestal groene olijven die chemisch zijn gekleurd, namelijk in een bad met caustic soda.

Zie ook: olijf, rijpe zwarte olijf, olijfolie, olijven inmaken

Franse term: Olive de Gaeta
Duitse term: Gaetaolive
Engelse term: Gaeta olive