Zelf carpaccio maken

pinit
Difficulty: Gevorderd Prep Time 15 min Total Time 15 minuten

Description

Zó moet dat!

Carpaccio, maar nu zelf!
Eigenlijk is een carpaccio flinterdun gesneden entrecote, zonder de vetrand. Het verhaal is dat het oorspronkelijk een gerecht werd bedacht in 1950 in Venetië, Italië door Giuseppe Cipriani, eigenaar van Harry’s Bar in Venetië. De bar was “the place to be” in die jaren en werd bezocht door tal van beroemdheden. Gravin Amalia Nani Mocenigo, een “habituée” van het etablissement, had bloedarmoede en moest van haar dokter rauw rood vlees eten. Maar ja – lekker is dat niet, natuurlijk. Cipriani kwam de contessa tegemoet en bedacht de carpaccio. Hij droeg hem op aan de schilder Vittore Carpaccio, van wie in die dagen een tentoonstelling liep in de stad.

Carpaccio, het originele recept!
De dungesneden rauwe runderlende wordt ontdaan van alle kleine ongerechtigheden, geplet met een mattarello tussen twee velletjes cellofaan en geserveerd met een dressing van mayonaise, citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.

Verbasteringen
Zoals zo vaak met beroemde recepten is het recept van carpaccio ook een eigen leven gaan leiden. Eerst werd de dressing grondig door iedereen “geprivatiseerd”, en vervolgens gingen de culinaire fenomenen van de wereld ook nog eens met het hoofdbestanddeel aan de haal. Inmiddels wordt de vleesvariant vaker van ossenhaas gemaakt dan van lende, terwijl ook al visvarianten (rauwe tonijn, marlijn, zalm, zwaardvis, coquilles, noem maar op) bestaan. Dat is eigenlijk gek want viscarpaccio had allang een naam – ceviche. Maar goed…daar zit citroen of limoen op, misschien is het dat dan.

Wij gaan voor de ossenhaas en een snijmachine
Wij gaan voor de ossenhaas. Als dressing geven we u een suggestie die we vaak in Rome tegenkomen. Maar wat let u om het origineel te maken? Klant is koning:)

Ingrediënten

Kan eigenlijk van alles zijn:

Keukengerei:

Instructies

  1. EERST HET VLEES

    • Snij een mooi stuk van de ossenhaas af. U heeft per bord 80-100 gram nodig
    • Optie 1: Leg het in de diepvries en laat opstijven, maar zeker niet diepgevroren worden; de bedoeling is dat het mooi snijdt op de machine
    • Optie 2: Snij dunne plakjes en plet deze tot ze flinterdun zijn tussen twee cellofaantjes, met een vleeshamer of een deegroller
  2. KIEST U OOK VOOR DE MACHINE?

    Zet de snijmachine aan en snij voorzichtig flinterdunne plakjes.

  3. BEREIDING

    Leg ze net iets over elkaar op het bord tot het hele bord vol is.

    • Trek een laag huishoudfolie over de carpaccio en zet in de koelkast om uitdrogen te voorkomen
    • Begin nu aan het volgende bord carpaccio
  4. EN NOG EEN TIP

    • Als alles af is en u aan tafel gaat haalt u de carpaccioborden tevoorschijn
    • In ons recept – eerst maar eens een plukje rucola
  5. Vervolgens met een truffelschaaf flinterdun geschaafde Parmezaan.

  6. Paar korrels grof zeezout, paar draaien met de pepermolen…

  7. De pijnboompitten, eventueel vooraf eventjes geroosterd voor extra smaak...

  8. en “un filo” van uw beste olijfolie. Klaar!

  9. WIJNTIP

    We blijven gewoon knus in de Veneto. Goed voor de CO2. Valpolicella Classico, met een bescheiden structuur en niet te alcoholisch – een wijn die niet alleen overweg kan met de frisheid van dit gerecht maar er, door zijn delicate parfum van vruchten en kruiden, zelfs aan toedraagt. Heerlijk.

    wijntip rode wijn

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?