Tajine van lamszadel (of lamskoteletten), pompoen en kruiden
Tajine d’agneau à la citrouille
Tajine van lamszadel (of lamskoteletten), pompoen en kruiden
Description
Vrij naar een recept van Mrouzia
Tajine
Een tajine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot die tegelijkertijd dienst doet als pan en als draagbare oven. Ook de gerechten die ermee gemaakt worden heten tajine. Vooral in Marokko is de tajine populair. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. Tajines zijn geglazuurd of ongeglazuurd (zoals een Römertopf). Inmiddels zijn er ook gietijzeren versies van de tajine op de markt. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze barst. Bij gebruik op gas is het verstandig (lees: nodig) een sudderplaatje te gebruiken.
Andere tajinegerechten? Klik hier
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Garnituur
Keukengerei
Instructies
-
Zet de tajine op een plaatje op het vuur met een flinke scheut olijfolie.
-
Snij de ui in blokjes. Doe deze in de tajine en laat aanfruiten (doreren).
-
- Kneus de knoflook en pel deze
- Voeg toe aan de tajine
-
Kies voor hele lamsracks, losse koteletjes, losse zadels of poulet: het kan allemaal. Bij poulet heeft u geen botjes om mee te garen. Erg? Nee…niet echt heel erg.
-
Dep het vlees met keukenpapier en kruid het met zout en ras-el-hanout.
-
Leg het vervolgens in de tajine en braad het aan beide kanten snel aan.
-
Bereid de noten en de gedroogde vruchten voor.
-
Als het vlees aan beide kanten aangebraden is mogen de vruchten en noten erbij en mag de tajine dicht. Het vuur mag nu iets minder staan.
-
Snij van een pompoen zoveel af als u nodig heeft.
-
Haal de pitten eruit en verwijder de bast.
-
Snij in vrij grove stukjes.
-
Haal het vlees even uit de tajine.
-
Haal het van de botjes af, snij het in grove stukken.
-
- Doe vervolgens eerst de pompoen in de tajine
- Daar bovenop het vlees
- Als laatste de losse botten, die we mee laten stoven voor de smaak en voor het opdienen verwijderen
-
Voor wie van scherp houdt is het tijd een halve lombok in dunne reepjes te snijden en aan de stoofpot toe te voegen.
-
Laat de tajine minstens 2 uur op een zacht pitje stoven. Tijdens de laatste 15 minuten gaat u aan de slag met de bulgur (klik hier voor het recept), die zo’n 8-12 minuten moet koken in water, afhankelijk van de soort.
-
- Een minuut of 5 voor het serveren mogen de botten eruit en de verse koriander erbij
- Giet de bulgur af, doe er een klontje boter doorheen. Klaar!
-
Wijntip:
Maaltijden worden in het Midden-Oosten nog wel eens vergezeld met groene thee met munt of verse tijm. Een mooie rode wijn uit de streek kan natuurlijk ook. Denk aan een Tunesische Sidi-Saad, en Egyptische Omar Khayam of een prachtige Libanese Château Musar.