Roti (-platen)
Flatbread op z'n Surinaams
Niet weg te denken uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken
Roti (-platen)
Description
Uit de Hindoestaanse keuken
Roti betekent in het Hindi gewoon brood. De Hindoestanen hebben het recept meegenomen naar Suriname en op die manier is het in onze keuken terecht gekomen. In de Surinaamse keuken worden veel verschillende varianten van roti gemaakt. Men verwerkt aardappel, linzen en andere producten in het deeg waardoor allerlei lekkere smaaknuances ontstaan. Wij houden ons voorlopig even bij het basisrecept uit India. Simpel en authentiek.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Voor de broodjes:
Keukengerei:
Instructies
-
Voorbereiding:
- Bloem in een kom doen
- Olie er overheen gieten
- Helft van het water erbij gieten
- het geheel met de hand kneden totdat een soepel (elastisch) deeg ontstaat
- De deeg afdekken en 30 minuten laten staan
-
Bereiding:
- Maak bolletjes van de deeg, zo groot als een ei
- Bestuif het werkblad met bloem en rol de bolletjes deeg uit tot een pannenkoek
-
- Maak een tawa goed heet en matig daarna het vuur
- De rotiplaten een voor een bakken op de tawa en elke 2 minuten (ongeveer 3 keer) ongeveer omdraaien. Als ze bol gaan staan zijn ze gaar
- Vlak voor men de rotiplaat van de pan haalt, eerst even insmeren met ghee om plakken te voorkomen
- Hierna tweemaal dubbel vouwen (in een kwart dus) en warm houden, bijvoorbeeld in een hoge pan met deksel, tot alle platen klaar zijn
-
Lekker recept met roti? Klik hier!