Eend met Gorgonzola
Recept met een ster
Filetto d’anatra al Gorgonzola
Eend met Gorgonzola
Ingrediënten
Eendenborst:
Keukengerei:
Instructies
-
De eendenborst:
- Ontdoe de eendenborsten van het vel en snij ze overlangs doormidden.
- Gebruik 70 gram Gorgonzola: leg op de eerste helft een strook Gorgonzola, daar bovenop de tweede helft, en bind het geheel op als een rolletje met rolladetouw.
- Verhit een paar druppels olijfolie in een braadpan en schroei de eendenrolletjes rondom snel dicht.
- Zet de braadpan in de oven en en gaar ze 2 minuten (wilde eend)/ 5 minuten (tamme eend) na op 180 °C.
- Laat 5 minuten rusten in de braadpan buiten de oven.
-
De garnituur:
- Snijd de witlof overlangs door.
- Stoof de halve stronken in boter, suiker en zout.
- Schil de aardappelen, snijd er plakken van circa 1 cm. van en laat deze 8 minuten garen in een vuurvast schaaltje in de oven op 160-180 graden met de helft van de room, wat peper en zout.
-
Kook ondertussen een romanesco kool voor de garnering van de borden
-
De saus:
- Haal de eendenborsten en het overtollige vet uit de braadpan.
- Voeg de wildfond (klik voor recept) toe (deglaceren) en verwarm deze
- Voeg daarna de rest van de room en 100 gram Gorgonzola toe.
- Laat indampen (reduceren) tot de benodigde dikte.
- Breng op smaak met peper en zout (opletten dat het niet te zout wordt).
De opmaak:
- Leg op een plat bord een schijf aardappel.
- Daarop een dikke laag gestoofde witlof en dan weer een schijf aardappel.
- Sluit af met de rest van de Gorgonzola.
- Maak de eendenrolletjes recht door aan 1 kant een kapje eraf te snijden en zet ze rechtop op het bord.
- Garneer af met wat romanescokool en saus. Klaar!
Tip:
Het oogt misschien wat minder mooi om veel saus op het bord te doen, maar dat neemt niet weg dat uw tafelgenoten deze saus wel ontzettend lekker zullen vinden. Zorg daarom voor een kannetje saus op tafel.Wijntip:
Ter begeleiding raden wij u een rondborstige, edele wijn aan. Uit de Bourgogne zou dat een Aloxe-Corton kunnen zijn. Uit de Bordeaux een Graves of Saint-Emilion. Ook een goeie Crozes-Hermitage uit de Rhônevallei kan prima.