Deeg om gorshochki mee af te sluiten
Тесто для горшочек – Testo dlya gorshochek
Deeg om gorshochki mee af te sluiten
Description
Dit recept hoort bij het recept voor “Vlees uit een potje” en is bedoeld om u uit te leggen hoe je kleine stoofpotjes, “gorshochki”, kunt afsluiten met een deegkap. De gorshochek is een aardewerken potje voor de traditionele bereidingswijze van vlees, nog uit de tijd dat alle huizen een lemen houtoven hadden. Deze oven, de zogeheten pech’, was de centrale verwarming van het huis: gebouwd van dikke steen en leem, meestal in de keuken, met grote vleugels aan de zijkant waar men op koude winterdagen op kon slapen. Een soort stenen bedstee. Die oven ging ’s ochtends vroeg aan, het huis werd opgewarmd en tegen de middag werd het vuur niet verder aangewakkerd. De kachel smeulde rustig door tot de avond en tegen bedtijd waren de bedsteden precies op de juiste temperatuur. Tijdens de dag werd de oven op gezette momenten gebruikt voor het bereiden van verschillende gerechten. Op zijn heetst ging het brood erin, voor de middag de “gorshochki” met stoofvlees (zie dit recept), later op de dag de “zapekanki”, allerlei soufflé-achtige lekkernijen, en nog later de groentestoofschotels voor de volgende dag. Zo werd de pech’ optimaal gebruikt, voor verwarming en koken. Dit soort kachels vindt men tegenwoordig in Rusland nog steeds, in bijna alle dacha’s op het platteland.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Voor 4 gorshochki:
Voor +/- 600g deeg:
Keukengerei:
Instructies
-
DE KEFIR
Het deeg wordt gerezen met een combinatie van kefir en zuiveringszout – een techniek die vaak (in een iets andere vorm) wordt toegepast in Azië, waar gist minder populair is dan bij ons. Het werkt prima – de samenvoeging van zuiveringszout (natriumchloride) en een zuur veroorzaakt een chemische reactie waarbij koolzuur vrijkomt. Dit gas zorgt voor de luchtbellen in gerezen deeg. Kefir is in Nederland en België steeds beter te krijgen.
-
MENGEN EN KNEDEN
Boter op kamertemperatuur in een kom in blokjes. Zout erbij.
-
Suiker en kefir erbij.
-
Heel ei erbij.
-
Mengen met een vork.
-
- Net zoveel bloem meegeven tot een mooi elastisch deeg ontstaat.
- 25 minuten laten rusten in de koelkast met een doek over de kom.
-
Vervolgens goed kneden.
-
Vormen.
-
Ballen draaien.
-
Van elke bal een schijf maken (met de hand).
-
Deze schijf vervolgens om de gorshochek heenvormen.
-
-
-
Uw gorshochek kan de oven in! Dit deeg kan een hoop hebben – 200 ℃ is geen probleem, zelfs voor langere tijd.
-