Lasagne al forno

Lasagne uit de oven - het basisrecept
pinit

Ricetta di base

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 20 min Cook Time 30 min Total Time 50 minuten
Servings: 6

Description

Lasagne, die heerlijke pastaschotel.

Hier een recept voor lasagne met eigengemaakt deeg of kant-en-klare lasagnebladen.

Lasagne

De lasagne (in sommige delen van Italië ook bekend als “pasticcio”) is een typisch Italiaans gerecht, vooral in Emilia-Romagna erg populair is. Inmiddels geniet lasagne internationale faam. Het wordt bereid door een evenredig aantal lagen gekookt deeg af te wisselen met lagen vulling. Het geheel wordt afgebakken in de oven en gegratineerd. Het meest authentieke recept bevat ragù Bolognese, oftewel tomatensaus met gehakt (klik hier voor het recept), béchamelsaus en Parmigiano Reggiano; er bestaan ook versies zonder vlees (zie afbeeldingen) en zelfs zonder tomaten (algemeen “in bianco” genaamd) met bijvoorbeeld champignons. Er zijn oneindige variaties zowel in de naam als in het recept, niet alleen van regio tot regio, maar ook van land tot land en zelfs van familie tot familie. Er is een gerucht dat een product dat lijkt op de huidige lasagne, genaamd “Lasanium”, al in het oude Rome bekend was. De overlevering suggereert dat het een favoriet gerecht was van Cicero: Het gerecht was zacht en kon dus ook door mensen op leeftijd makkelijk worden genuttigd. Soortgelijke gerechten vindt men ook in andere keukens: De Venezolanen hebben de pasticho en in Georgië kent men de atsjma, een heerlijk gerecht, opgebouwd uit deeglagen en geraspte Suluguni (Soulougouni), een zalige verse kaas, gemaakt van een mengsel van koeien-, buffel-, schapen- en geitenmelk, die iets zouter is dan mozzarella.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Keukenbenodigheden

Instructies

  1. LE PREPARAZIONI

    • Verwarm de oven voor op 180 ℃
    • Bereid de ingrediënten voor
    • Gebruik kant-en-klare pastabladen of maak zelf met behulp van en pastamachientje (hier het recept).
  2. LA PASTA

    • Leg de pastabladen uit op een met bloem bestoven werkoppervlak
    • Mocht u hebben gekozen voor droge vellen (niet zelfgemaakt en niet vers) dan moet  ze eerst kort koken en uit laten lekken. Deze kunt u het beste meteen afgieten in een vergiet en verwerken
  3. LA TEGLIA

    Beboter een ovenschaal en doe er een beetje sugo (klik voor recept) in.

  4. LA BESCIAMELLA

    • Voeg dan wat béchamelsaus (klik voor recept) toe
    • Wrijf dit uit met de bolle kant van een pollepel.
  5. PRIMO STRATO...

    Leg de eerste laag lasagnebladen in de vorm en herhaal de vorige handelingen. Laat de vellen niet te veel overlappen, want dubbel deeg is minder lekker in de mond dan enkel.

  6. E COSÌ VIA....

    • Bestrooi vervolgens met een gedeelte van de blokjes mozzarella
    • Ga zo door tot de bladen op zijn. Hou rekening met de hoogte. Een beetje lasagne heeft 5-8 lagen. Pas uw ovenschotel daarop aan. Let er vooral op dat u de hoeken niet vergeet anders worden die straks te droog
    • Bouw nu op deze manier verder aan uw lasagne
    • Eindig met een laag mozzarella
  7. IL PARMIGIANO

    De laatste laag bestrooit u met geraspte parmezaan. Liefhebbers voegen aan deze laag ook een paar kleine klontjes harde boter toe om een nog mooiere smaak te bereiken in de oven.

  8. IN FORNO!

    Nu kan de lasagne de oven in. 30 minuten en u kunt aan tafel. Eventueel kunt u de laatste 5 minuten de grill aanzetten voor een extra korstje bovenop. ’t Is maar wat u wilt.

    Heeft u toevallig een houtoven? Nog beter! Gebruik dan dit recept!

Keywords: pasta al forno, bechamel, sugo

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?