De asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteeld worden als groente. Ze worden minstens sinds de tijd van de Farao’s gegeten, daar zijn bewijzen van. Het is een meerjarige plant waarvan de wortel overwintert en de stengels ’s winters afsterven.
Witte asperges groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden, in tegenstelling tot groene asperges.  In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk. Zie ook: bosasperges.
Witte asperges zijn in veel landen een lekkernij. In Nederland en België zijn ze zelfs een heuse cult geworden, met de opening van het aspergeseizoen, aspergefeesten, de Aspergeworp in Kalfort, België, en ga zo maar door.

Vroeger waren asperges te duur voor de gewone man. De minder bedeelden in onze omstreken moesten het doen met de zogeheten armemansasperge, de schorseneer (overigens zeker niet te versmaden groente).

Asperges koken – daar wordt altijd moeilijk over gedaan. Het is heel simpel. Hieronder een aantal recepten.

Franse term: asperge
Duitse term: Spargel
Engelse term: asparagus