Wasabi (わさび) behoort tot de Brassicaceae familie, waar kool, mierikswortel en mosterd ook onder vallen. Het is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten. Net als mierikswortel wordt wasabi geraspt. In Japan gebeurt dat op een speciale rasp, de “oroshigane”, gemaakt van metaal of haaienvel, die ook wordt gebruikt voor het raspen van gember. Wasabi heeft opvallend groene kleur heeft. Wasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. Jammer genoeg is de meeste wasabi die op de markt aangeboden wordt niet gemaakt van echte wasabi japonica. Het is een imitatie, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen. Echte wasabi(wortel) is namelijk erg bederfelijk en moeilijk te kweken. Echte wasabi is (daarom) ook nog eens erg duur. Ook in Japan wordt alleen in de betere sushirestaurants in Japan echte wasabi bij de sushi geserveerd.