De haring (Clupea harengus) is een straalvinnige vis van het noordelijk halfrond. Haring komt vooral in de Noordzee en Atlantische Oceaan voor.

Haringen behoorden eeuwenlang tot de belangrijkste vissen voor de visserij van de Lage Landen. Een bloeitijd was de eerste helft van de 17e eeuw.

De vis is regelmatig te intensief gevist. Al in de 17e eeuw moesten maatregelen worden getroffen om de haringstand op peil te houden. In1977-1983 werd zelf een vangstverbod van 6 jaar ingesteld. Door strengere Europese vangstbeperkingen heeft de haring zich in de 21steeeuw redelijk kunnen herstellen.

In haring komt soms de parasiet haringworm voor, die bij mensen de maag- of darmwand kan beschadigen. Om deze worm te bestrijden is het in Nederland wettelijk verplicht om alle haring voor consumptie eerst in te vriezen. Verse haring komt dus niet voor.

“Vers” gekochte haring kan slechts kort, maximaal een dag, in de koelkast bewaard worden.

Zoute haring (zie afbeelding), ook wel bekend als zure haring of maatjesharing, is een populaire bereidingswijze van haring: “verse” haring wordt geconserveerd in een zoutoplossing, wat de vis een pittige en zilte smaak geeft.